Pigmentace u dětí

Pigmentace jsou povrchové nečistoty na zubech. Můžeme je rozdělit na tvz. Black stains (způsobené bakteriemi) nebo na pigmentace získané z potravy (např. pití černého čaje) nebo polékové pigmentace. Pigmentace nijak nepoškozují zubní sklovinu. Pigment většinou nejde vyčistit zubním kartáčkem, ale většinou se snadno vyčistí v ordinaci dentální hygienistky pískováním nebo depurací.

Black Stains

Pigmentace způsobují anaerobní bakterie, které jsou schopny ze sliny vysrážet železo. Tyhle usazeniny přilnou k povrchu zubu a vznikne tmavý pigment. Tyto specifické bakterie nejsou nijak škodlivé a většinou se sami postupně vymění za jiné, které už pigment nezpůsobí. Pomoci si můžeme užíváním probiotik- např. Biogaia, které nám pomohou mikroflóru obměnit. Pigmentace sami o sobě nezmizí, je potřeba je nejdříve vyčistit na hygieně a poté nasadit probiotika. Tvorba pigmentu se může zredukovat nebo úplně pozastavit, ale občas je potřeba proces několikrát zopakovat.

Potravinové / polékové pigmentace

Pigmentace se nejčastěji tvoří z tmavých potravin nebo nápojů - u dětí je to nejčastěji z pití ovocného čaje. Pigmentace se usazují postupně. Vyčistit se dají opět snadno pískováním nebo depurací kartáčkem u dentální hygienistky.

Polékové pigmentace

Pigmentace se mohou objevit i po nemoci dítěte, především pokud užívalo léky, a to především ve formě sirupů.

Léky, které mohou zabarvení zubů způsobovat: Antibiotika - Ospen, inhalační kortikoidy, analgetika, antiepileptika a další.

Tato forma pigmentací se dá taky snadno odstranit na dentální hygieně.