Pigmentace

Pigmentace na zubech jsou povrchové nečistoty získané vnějšími vlivy. Nečistota je pouze povrchová a dá se snadno odstranit v ordinaci dentální hygieny.

Pigmentace nejsou pro zub rizikem, pokud tedy zjistíte, že máte tmavé fleky na zubech není důvod k panice. Pigmentace je samozřejmě vhodné odstranit z estetického hlediska a získat tak zpět světlou barvu zubu. Pigment ale také zbavuje zub jeho hladkosti, tudíž je náročnější zuby správně vyčistit a zbylý zubní povlak se může začít přetvářek v zubní kámen, který už pro zuby, a především pro dásně rizikem určitě je.

Je tedy vhodné pravidelně navštěvovat dentální hygienu a povrchové nečistoty odstraňovat. V Cliniq Dejvice pracujeme s nejmodernějším přístrojem na odstranění pigmentací, EMS Profylaxis Master s technologií Airflow. Ošetření je zcela bezbolestné, používáme jen ty nejjemnější prášky, které jsou rozpustné ve vodě, velmi efektivně odstraní povrchovou nečistotu ze zubu a z okolí dásní. Zuby jsou po použití airflow krásně zaleštěné a hladké, což je velmi důležitý předpoklad k tomu, aby se zuby neobarvily znovu. Důležitá je ale i správná technika čistění, s tím vám samozřejmě také rádi poradíme a naučíme.

A z čeho nejčastěji pigmentace vznikají? Nejčastější příčinou vzniku pigmentací je kouření, pití kávy a černého čaje. Obecně platí, že konzumace velmi tmavých potravin a nápojů může zuby obarvit. Dalším výrazným „barvičem“ je i červené víno. Pokud jste milovníkem kávy, zkuste si po konzumaci vypláchnout ústa vodou, aby se vám pigment přítomný v kávě na zubech neusadil. To samé platí při pití čaje, zkuste si po šálku čaje vypláchnout. Při celodenní konzumaci tmavého čaje se dá očekávat, že se zuby zabarví velmi rychle. Pozor ale i na příliš časté vyplachování ústními vodami, některé ústní vody obsahují látku Chlorhexidin diglukonát, což je velmi dobrý sluha při řešení akutních zánětlivých projevů, ale při dlouhodobém užívání zuby velmi rychle zabarví. Zkontrolujte proto složení ústní vody a vodu s chlorhexidinem používejte maximálně 14 dní.

Pokud trpíte na tvorbu pigmentací, jste kuřák, vášnivý milovník kávy a čaje zde je několik tipů, jak se postrarat o to, abych se Vám pigment neusadil tak rychle. Číslo jedna je určitě zmíněná technika čistění- doporučujeme Bassovu techniku čistění a měkký kartáček, který bude šetrný i k vašim dásním. Dalším pomocníkem může být učinná, ale bezpečná zubní pasta- např. Swissdent, Opalescence, Marvis whitening. Pozor na levné alternativy bělících past, které mohou velmi výrazně poškodit sklovinu. Rovnou zapomeňte na bělící pudry a po domácku vyrobené „leštící pasty“, citrón, jedlou sodu apod. Všechny tyto věci mohou nevratně poškodit sklovinu. Pokud tedy bojujete s tvorbou pigmentací, svěřte se do rukou odborníků, kteří vám pigmentace bezpečně odstraní a doporučí vhodné pomůcky a přípravky.