Dentální hygiena během ortodontické léčby fixním aparátem

Ortodontická léčba je proces, který může trvat několik let a vyžaduje pečlivou ústní hygienu. Správná péče má vliv na kvalitu ortodontického ošetření a celkové zdraví pacienta. Hygiena s rovnátky vyžaduje zvláštní péči a dodržování určitých pravidel, protože rovnátka mohou způsobit snadnější hromadění zubního plaku a potencionálně vést k vzniku zubního kazu, gingivitidě, parodontitidě a dalších problémů. Pečlivé čištění je nezbytné pro prevenci těchto komplikací.

Na profesionální dentální hygienu se během ortodontické léčby doporučuje chodit častěji. Rozestupy mezi jednotlivými návštěvami se pohybují nejčastěji okolo 3 měsíců, ale je to velice individuální, návštěvy se zkracují nebo prodlužují dle spolupráce pacienta.

Jak správně čistit zuby s rovnátky?

Při čištění zubů s rovnátky je důležité použít správnou techniku a vhodné pomůcky.

  1. Klasický kartáček/sonický kartáček - používejte kartáček s měkkými vlákny (např. Curaprox Super soft, Ultra soft), velkým pomocníkem může být i sonický kartáček. Na kartáček netlačíme, aby nedocházelo k poškození dásní i rovnátek. Kartáček směřujeme k dásni, ale také nezapomínáme stočit směrem k zámečkům.

  2. Mezizubní kartáčky – používá se k čištění mezizubních prostor a dráty rovnátek. Je důležité mít správnou velikost, aby se prostor vyčistil.

  3. Solo kartáček – velký pomocník při ortodontické léčbě. Kartáček je při správné technice velmi šetrný k měkkým tkáním a zároveň precizní, krásně s ním vyčistíte zadní úseky zubů, ale také prostory mezi rovnátky. Dostanete se s ním na místa, kde je to s klasickým kartáčkem náročnější.

  4. Superfloss – je speciálně navržená dentální nit. Tato nit je vybavena třemi částmi: tuhou, kterou lze snadno nit vsunout pod drátky rovnátek, měkkým vláknem pro čištění mezi zuby a širokou částí pro čištění pod rovnátky.

Zde několik tipů:

  • čistěte si zuby po každém jídle (s odstupem 20-30 min, aby došlo k neutralizaci pH v dutině ústní) – zabráníte hromadění zbytků a plaku

  • používejte zubní pastu s fluoridy

  • mějte při sobě mezizubní kartáček a sólo kartáček na cesty

  • vyhněte se sladkým nápojům a potravinám – potraviny, které se snadno lepí na zuby nebo příliš tvrdé, které by mohli poškodit rovnátka

  • pravidelně navštěvujte svého ortodontistu pro kontrolu a úpravu

  • pravidelné návštěvy dentální hygieny, kde vám poskytnou další rady, doporučení, a především vás všechny pomůcky naučí používat