Čištění zoubků u miminek a batolat

Začínáme s čištěním hned jakmile se do pusinky prořeže první zoubek, což je obvykle kolem 5. – 7. měsíce.

Které pomůcky ANO?

Kartáčky nevybíráme jen podle barev a obrázků, ale podle tvrdosti a uspořádání vláken.

Vhodný je dětský kartáček s jemnými štětinami a rovným zástřihem. Například Curakid od Curaprox nebo TePe Mini x- soft od TePe.

Pozor na kartáčky s tvrdými vlákny, ty nejsou citlivé k jemným dětským dásním a mohou je spíše poranit.

Nejlepší je solo kartáček od Curaprox. Má malou hlavičku, se kterou se snadno a obratně manipuluje v drobné dětské pusince a zároveň s ním lze očistit všechny plochy zubu opravdu důkladně.

Dále je možné vyzkoušet sonické kartáčky. Doporučujeme Philips Sonicare for Kids. Pro děti může být čištění zajímavější a zábavnější, zároveň je to velmi účinná metoda, jak odstranit zubní povlak rychle a efektivně.

Které pomůcky NE?

Absolutně nedostačující jsou kousátka nebo prsťáčky. Zubní povlak neodstraní, děti si s nimi mohou pohrát, pokousat je, ale čištění klasickým kartáčkem to nenahradí.

Kartáčky s tvrdými vlákny.

Která zubní pasta?

U opravdu malinkých dětí cca do 1 roku není nutné zubní pastu používat vůbec. Dále doporučujeme zubní pastu s obsahem Fluoridu. Nejlépe Elmex Kids 0 – 6 let.

Množství zubní pasty od 1 roku – velikost zrnka rýže

Množství zubní pasty od 2 let – velikost čočky

Množství zubní pasty od 3 let – velikost hrášku – v tomto věku už bychom měli dítě učit pastu vyplivnout

Zubní pasty bez obsahu Fluoridu nemají žádný vliv na zubní sklovinu.

Jak čistíme?

Nejmenší děti mohou ležet na posteli nebo přebalovacím pultu. Maminka jemně fixuje bradičku a malými krouživými pohyby čistí každý zoubek zvlášť. U větších batolat se nám zdá nejlepší poloha, kdy maminka čistí zoubky ,, zezadu,, dítě má hlavu v jejím klíně a ruce mu maminka fixuje pod svá stehna.

Kartáček držíme jako tužku a děláme jemné kroužky na každém zubu cca 10 kroužků. Kroužky jsou malé, pouze v rozsahu jednoho zubu.

1)   Dítě zafixujeme v lehu, partner může dítěti pustit pohádku nebo ho jinak zabavit

2)   Začínáme čištěním horních zubů, čistíme ze všech stran – ze předu, kousací plošku i zevnitř. Důležité je zaměřit se na přední zuby směrem od patra, protože mají tvar misky, povlak se tu uchytá rychleji a kaz zde vzniklý není dobře vidět při čištění zepředu. Dále se zaměřujeme na oblast přechodu zubu a dásně tzv. zubní krček.

3)   Tip pro malé ,, bojovníky,, - jeden kartáček využijeme k ,,zakousnutí,, a druhým zatím čistíme na opačné straně.

4)   U spodních zubů nezapomenout čistit i ze strany od jazyku

Pro zdraví zubů je důležité pravidelné čištění ráno a večer, správnou technikou a pod kontrolou zraku. Pokud dětem zuby před spaním řádně vyčistíte, je menší riziko vzniku kazu i když jsou děti ještě v noci kojené.

Jak nečistíme?

Nejhorší je, když nejmenší děti u čištění stojí před námi a snažíme se jim ,, naslepo,, zuby vyčistit. Nemáme je řádně zafixované, děti vrtí hlavou ze strany na stranu a je snadné je poranit a od dalšího čištění ještě více odradit.